• EuroRhythm over 5 years ago

EuroRhythm edited over 5 years ago
    Hej,
    Najpierw tytułem wstępu: "Z dniem 1 lipca wchodzą w życie rozwiązania, które tworzą tzw. pakiet e-commerce. Jego celem ma być ułatwienie w rozliczaniu VAT od sprzedaży towarów i usług na rzecz konsumentów w innych państwach członkowskich UE. Ma też wspierać rozwój polskich i unijnych przedsiębiorców w konkurowaniu z tymi spoza UE. W ramach pakietu e-commerce wprowadzona została m.in. likwidacja w całej UE zwolnienia z VAT od importu tzw. małych przesyłek o wartości do 22 euro. Do tego znacznie rozszerzony został zakres transakcji B2C, które dla celów VAT mogą zostać rozliczone za pomocą uproszczonej procedury One Stop Shop. Nowe przepisy wprowadzają uproszczoną procedurę w zakresie deklarowania i zapłaty podatku z tytułu importu towarów w przesyłkach o wartości nieprzekraczającej 150 euro. Pojawiły się także nowe obowiązki dotyczące operatorów interfejsów elektronicznych (np. platform cyfrowych) ułatwiających sprzedaż na rzecz unijnych konsumentów."

Tyle teorii... a teraz praktyka:
    Od 1 lipca Discogs dla zakupów robionych "poza UE" zaczął do zamówień doliczać trzecią pozycję do faktury "(oprócz 2 pól "subtotal" oraz "shipping") "VAT (PL)" w wysokości 23% od dotychczasowego zamówienia.
    Dokonałem zakupu w USA i naliczono mi VAT do tego zamówienia w wysokości $8.23. Zapłaciłem.
    Dziś listonosz przyniósł mi tę przesyłkę wraz z naliczonym w Polsce "dodatkowym" cłem (oznaczenie placówki na ID Tracking: WER Warszawa, Łączyny 8) na kwotę 42,50 PLN (nabazgrane długopisem na kopercie plus jakiś nieczytelny podpis, żadnego na to oficjalnego kwitu).
    Na deklaracji na kopercie (CN22 - Customs Declaration) jedyna kwota - jaka widnieje - to 17 dolarów US za CD.
    Zapisu o konkretnym koszcie wysyłki brak. Jedynie info "US postage and fees paid + commercialPlusPrice". I teraz pytania:

1. Teraz będziemy płacić cło dwa razy? Przy płaceniu za zamówienie i przy odbiorze? Taki nasz polski standard?
    Wiem, że można reklamować to i domagać się zwrotu podwójnie naliczonej opłaty ale czas oczekiwania na rozpatrzenie takiej sprawy bliżej nieznany? Takie ułatwienie dla mieszkańców "globalnej wioski"?

2. Na jakiej podstawie naliczyli mi w Polsce kwotę 42,50 PLN jako "cło" skoro na deklaracji widnieje jedynie kwota US 17$ jako "value"?

i jeszcze link discogs-owy o VAT:
    https://support.discogs.com/hc/en-us/articles/360001576374-Discogs-VAT#privateVAT

Potrafią zniechęcić do zakupów poza UE...
  • eps0n over 5 years ago

Paypal tak samo zwariował, tyle lat nic i raptem cyk - nie można nawet przesłać nikomu za darmo pieniędzy bo prowizja.
  • Winylowydom over 5 years ago

ano niestety zakupy spoza UE stają się nieprzyjemnie drogie.
    Dla dalszej odsprzedaży praktycznie niemożliwe
    Cena zakupu + przesyłka + VAT + cło + podatek w Polsce od przychodu + prowizja paypal + prowizja discogs, allegro etc.

Z winylowym pozdrowieniem
  • soob over 5 years ago

No to kolejny świetny pomysł kochanej Unii Europejskiej. Ja też już zapłaciłem za przesyłkę, a będzie tylko gorzej.
  • line_out over 5 years ago

I twice received a parcel from England (in Wrocław) and both times paid a second tax =(
    Perhaps this is due to the lack of documents from the sender inside the parcel. It seems that recently discogs asked sellers to use special documents to report on payments already made.

I jeszcze kamyczek do partii rządzącej i P. Sasina... Chyba razem wymyślili jak zwiększyć przychody Poczty Polskiej:
    „Przedstawienie nadesłanej z zagranicy przesyłki do kontroli celnej i zgłoszenie towarów w niej umieszczonych do procedury dopuszczenia do obrotu pocztowego” – taki nowy wpis pojawił się w oficjalnym cenniku Poczty Polskiej.
    Usługę wyceniona na 8,5 zł z VAT.
    To kwota, którą zapłacić będzie musiał każdy adresat przesyłki z zagranicznych portali zakupowych za zgłoszenie paczki lub listu do oclenia. Do opłaty doliczony będzie jeszcze wyliczony przez Krajową Administrację Skarbową podatek VAT."
    Teraz już wiem co składało się na moją drugą kwotę celną 42,50 zł (34 zło cło, a 8,50 to opłata dla Poczty Polskiej).
    Fantastycznie, fenomenalnie, genialnie... Nic tylko bić brawo (???)
  • line_out over 5 years ago

The IOSS number included on Discogs’ commercial receipt declares to customs officials that supply of goods VAT has been charged at an appropriate rate on the order and paid by the buyer.

https://blog.discogs.com/en/discogs-ioss-number-is-now-available/
  • eps0n over 5 years ago

Myślę że firmy przewozowe zaczną teraz zarabiać :)
  • Wookash81 over 5 years ago

EuroRhythm
    Hej,
    Najpierw tytułem wstępu: "Z dniem 1 lipca wchodzą w życie rozwiązania, które tworzą tzw. pakiet e-commerce. Jego celem ma być ułatwienie w rozliczaniu VAT od sprzedaży towarów i usług na rzecz konsumentów w innych państwach członkowskich UE. Ma też wspierać rozwój polskich i unijnych przedsiębiorców w konkurowaniu z tymi spoza UE. W ramach pakietu e-commerce wprowadzona została m.in. likwidacja w całej UE zwolnienia z VAT od importu tzw. małych przesyłek o wartości do 22 euro. Do tego znacznie rozszerzony został zakres transakcji B2C, które dla celów VAT mogą zostać rozliczone za pomocą uproszczonej procedury One Stop Shop. Nowe przepisy wprowadzają uproszczoną procedurę w zakresie deklarowania i zapłaty podatku z tytułu importu towarów w przesyłkach o wartości nieprzekraczającej 150 euro. Pojawiły się także nowe obowiązki dotyczące operatorów interfejsów elektronicznych (np. platform cyfrowych) ułatwiających sprzedaż na rzecz unijnych konsumentów."

Tyle teorii... a teraz praktyka:
    Od 1 lipca Discogs dla zakupów robionych "poza UE" zaczął do zamówień doliczać trzecią pozycję do faktury "(oprócz 2 pól "subtotal" oraz "shipping") "VAT (PL)" w wysokości 23% od dotychczasowego zamówienia.
    Dokonałem zakupu w USA i naliczono mi VAT do tego zamówienia w wysokości $8.23. Zapłaciłem.
    Dziś listonosz przyniósł mi tę przesyłkę wraz z naliczonym w Polsce "dodatkowym" cłem (oznaczenie placówki na ID Tracking: WER Warszawa, Łączyny 8) na kwotę 42,50 PLN (nabazgrane długopisem na kopercie plus jakiś nieczytelny podpis, żadnego na to oficjalnego kwitu).
    Na deklaracji na kopercie (CN22 - Customs Declaration) jedyna kwota - jaka widnieje - to 17 dolarów US za CD.
    Zapisu o konkretnym koszcie wysyłki brak. Jedynie info "US postage and fees paid + commercialPlusPrice". I teraz pytania:

1. Teraz będziemy płacić cło dwa razy? Przy płaceniu za zamówienie i przy odbiorze? Taki nasz polski standard?
    Wiem, że można reklamować to i domagać się zwrotu podwójnie naliczonej opłaty ale czas oczekiwania na rozpatrzenie takiej sprawy bliżej nieznany? Takie ułatwienie dla mieszkańców "globalnej wioski"?

2. Na jakiej podstawie naliczyli mi w Polsce kwotę 42,50 PLN jako "cło" skoro na deklaracji widnieje jedynie kwota US 17$ jako "value"?

i jeszcze link discogs-owy o VAT:
    https://support.discogs.com/hc/en-us/articles/360001576374-Discogs-VAT#privateVAT

Potrafią zniechęcić do zakupów poza UE...

Witam. Zakupiłem właśnie dość drogą płytę CD z USA o wartości ponad 180 euro. Jakich opłat w Polsce przy odbiorze mogę się spodziewać i w jakiej wysokości? Bo trochę się boję
  • Gizmex over 5 years ago

Jeżeli nie jest za późno poproś sprzedawcę, żeby zaniżył wartość na deklaracji celnej. Pewnie jakieś 25% od wartości na deklaracji

Plus 8,50zł dla Poczty Polskiej
  • Wookash81 over 5 years ago

Gizmex
    Jeżeli nie jest za późno poproś sprzedawcę, żeby zaniżył wartość na deklaracji celnej. Pewnie jakieś 25% od wartości na deklaracji

Czy to była odpowiedź do mnie. Jestem tu nowy I nie wszystko ogarniam. 25 % to byłoby strasznie dużo oid płyty za blisko 900 zł w przeliczeniu na złotówki. Nie wiem jak. Od momentu zakupu cały czas widniej mi informacja ze płatność jest przetwarzana A pieniądze poszły kilka dni temu. Nie wiem czy sprzedawca otrzymał pieniądze i wysłał płytę. Na wiadomość nie dostałem odpowiedzi. Ale może czegoś nie ogarniam. Jak pisałem jestem tu nowy, to było moje pierwsze zamówienie. I średnio ogarniam język angielski a na stronie nie ma wersji polskiej. Jak się skontaktować że sprzedawcą?
  • eps0n over 5 years ago

Wookash81
    GizmexJeżeli nie jest za późno poproś sprzedawcę, żeby zaniżył wartość na deklaracji celnej. Pewnie jakieś 25% od wartości na deklaracji

Czy to była odpowiedź do mnie. Jestem tu nowy I nie wszystko ogarniam. 25 % to byłoby strasznie dużo oid płyty za blisko 900 zł w przeliczeniu na złotówki. Nie wiem jak. Od momentu zakupu cały czas widniej mi informacja ze płatność jest przetwarzana A pieniądze poszły kilka dni temu. Nie wiem czy sprzedawca otrzymał pieniądze i wysłał płytę. Na wiadomość nie dostałem odpowiedzi. Ale może czegoś nie ogarniam. Jak pisałem jestem tu nowy, to było moje pierwsze zamówienie. I średnio ogarniam język angielski a na stronie nie ma wersji polskiej. Jak się skontaktować że sprzedawcą?

Musisz na przyszłość najpierw się dowiedzieć co i jak a dopiero potem zamawiać... W takich absurdach żyjemy...
  • RichiePloomba over 4 years ago

Ten sam problem z Vatem jest u mnie. Discogs naliczył, zapłaciłem. Paczka dotarła do Polski, zapłaciłem drugi raz VAT
    https://www.discogs.com/group/thread/921949
  • Rafiusz over 4 years ago

Rafiusz edited over 4 years ago
    Chyba nadal działa metoda na "gift", "used" i deklaracja sprzedającego do 50$. Płaci się wtedy opłatę 8,50 zł agencji celnej Poczty Polskiej. Tylko to nie tak to powinno działać oczywiście. Też zapłaciłem podwójny VAT ech.
  • dodvarg over 4 years ago

A ja mam inne pytanie. Przy zamówieniach na discogs (nieważne czy kupuję czy sprzedaję) jest opcja 'print', dzięki której możemy wydrukować rachunek za dane zamówienie. Na tym rachunku w prawym górnym rogu widnieją Discogs Tax ID Numbers (OSS, IOSS itd.). Sprzedając na Ebay zauważyłem, że niektórzy kupujący w adresie mają już wpisany nr do celów podatkowych (np. IOSS), który ja wpisuję zaraz pod adresem doręczenia. Ma to uchronić kupującego od ponownego pobrania opłaty celnej w jego kraju. Wracając do discogs, to czy wpisanie tego numeru IOSS (lub innego w zależności od kraju przeznaczenia) widniejącego na rachunku discogsowym to też zadziała? Z tego co zrozumiałem z linka wrzuconego w tym temacie wcześniej przez użytkownika line_out powinniśmy drukować ten rachunek discogsowy i umieszczać go gdzie? Na paczce? W paczce? Ktoś już z tym eksperymentował?
  • eps0n over 4 years ago

• EuroRhythm 4 months ago

Małe uaktualnienie tematu.
    Zmieniła się wysokość opłaty pocztowej (naliczanej przez Pocztę Polską a dotyczącej przesyłek o wartości do 150 euro) za dokonanie zgłoszenia celnego.
    Było 8,50 zł... a obecnie jest 11,50 zł.

Log In You must be logged in to post.