-
Assassin_72 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this post Assassin_72 edited 7 months ago -
Assassin_72 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this posttimo99, pamiętam jak przy okazji wprowadzania poprawek do Kuba Podolski lub Jakub Podolski wspomniałeś, że należałoby rozważyć połączenie tych PANs.
Myślę, że najwyższy czas pochylić się nad tematem. -
timo99 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this postAssassin_72
pamiętam jak przy okazji wprowadzania poprawek do Kuba Podolski lub Jakub Podolski wspomniałeś, że należałoby rozważyć połączenie tych PANs.
Myślę, że najwyższy czas pochylić się nad tematem.
Co prawda tego nie pamiętam, ale pochylić się trzeba.
Pobieżne przeszukanie netu pokazuje, że bohater wątku jest wymieniany jako Kuba Podolski, na FB też figuruje jako Kuba Podolski.
Jeśli czekasz, aż ktoś coś zaproponuje w temacie połączenia tych dwóch profili to ok: jako PAN użyć Kuba Podolski. A Jakub Podolski powinien być jako ANV.
To moja propozycja.
PS. Temat wątku i Twój pierwszy post sugeruje chęć dyskusji o PAN w sensie ogólnym...
Zmień temat wątku na np. "Kuba Podolski vs. Jakub Podolski - dyskusja o połączeniu profili'' i będzie to wtedy ściśle określony temat dotyczący konkretnego artysty.
I jak zaczniesz taki wątek to przemyśl i zaproponuj swoje rozwiązanie. Będzie dla innych punkt zaczepienia. -
Assassin_72 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this posttimo99
Co prawda tego nie pamiętam, ale pochylić się trzeba.
Tylko dla przypomnienia timo99, zobacz tutaj.
Uważasz, że dla każdego połączenia PANs wypadałoby założyć osobny wątek?
Ja wytypowałem:
1. Bartek Królik vs Bartosz Królik
2. Hubert Szymczyński vs Hubert Szymczynski
3. Mike Amitin vs Michael Amitin
i jak wyżej Podolski. -
Assassin_72 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this postPonadto zauważyłeś timo99 jakie jest zainteresowanie tym tematem!?
Udzieliłeś się ty i julass w kontekście B. Królika.
Żeby uzyskać jakiś konsensus trzeba ustalić na podstawie jakich wytycznych zostanie wytypowany główny PAN.
1. Czy według numeru wpisu? Jak sugerował julass.
2. Ilości przypisanych wydań?
3. Czy jak zaproponowałeś, na podstawie info w sieci?
Moja propozycja jest taka, jeżeli Discogs ma być czymś w rodzaju encyklopedii muzycznej dla kolejnych pokoleń to wg. polskiej pisowni nazwisk, oficjalnie używa się pełnej formy (bez zdrobnień).
Jeżeli są jeszcze jakieś propozycje?
To proszę o wpisy. -
darkobo 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this postWedług pisowni polskiej tak, ale to serwis bodajże amerykański i obowiązują tu nieco inne zasady (zobacz choćby kwestię tytułów).
Ja bym się tak bardzo nie trzymał formy bez zdrobnień - szukałbym raczej intencji artysty. Vide Olek Grotowski, Krzyś Koszewski itp. Choć oczywiście mogą być sytuacje wątpliwe.
Podolskiego nie znam, ale jestem za argumentacją timo99 - Kuba Podolski.
I też uważam, że nawet jeśli jest małe zainteresowanie, to dla każdego takiego przypadku powinien być zakładany oddzielny wątek. Chyba, że chcemy sobie tylko tak ogólnie podyskutować. -
julass 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this post julass edited 7 months agoAssassin_72
Uważasz, że dla każdego połączenia PANs wypadałoby założyć osobny wątek?
tu nie ma co uważać... wszystko jest opisane w guidelines:
https://support.discogs.com/hc/en-us/articles/360005054753-Database-Guidelines-2-Artist#Artist_Name_Variation_ANV
1. tak dla każdego łączenia zakładasz nowy wątek chyba ze jest to mała zmiana (do 3) a profil został np założony błędnie
2. PAN to najczęściej używana wersja, "artysta jest najbardziej znany jako..." i nie ma znaczenia czy jest to "pełne imię", zdrobnienie czy też imię-nick-nazwisko
najczęściej jest tak że PAN to wersja pod jaką dana osoba sygnuje swoje nagrania na okładkach
i nie ma tu znaczenia że niektórzy nie mają PAN pod "prawdziwym" imieniem - Frédéric Chopin
więc jak dla mnie:
Bartek Królik
Jakub Podolski
Hubert Szymczyński
Mike Amitin
oczywiście trzeba też sprawdzić czy wszędzie jest prawidłowo dodany kredyt i czy nie brakuje ANV gdzieś co by zmieniało liczbę "najczęściej używany" -
timo99 7 months ago
This post is hidden because you reported it for abuse. Show this postKwestia jednego wątku dla jednego artysty została chyba wyjaśniona, więc tu pozostańmy może przy panu Podolskim.
Assassin_72
Żeby uzyskać jakiś konsensus trzeba ustalić na podstawie jakich wytycznych zostanie wytypowany główny PAN.
1. Czy według numeru wpisu? Jak sugerował julass.
2. Ilości przypisanych wydań?
3. Czy jak zaproponowałeś, na podstawie info w sieci?
Moja propozycja (punkt 3) dyktowana jest tym, że niekiedy artyści sami wolą i używają przy swoich muzycznych produkcjach zdrobnienia swego imienia; to może być widoczne w informacjach zawartych w książeczkach do płyt, w swoich profilach w mediach społecznościowych, artykułach prasowych itp.
Pewnym wyjściem z tego dylamatu byłaby informacja od samego artysty. Nie mam już FB bo napisałbym do niego z pytaniem czy jako artysta jest Kubą czy Jakubem. Zdarzało mi się już to robić i niektórzy nawet odpisywali (nie zapomnę pełnego oburzenia maila od pana Smolika, który zażądał kategorycznie usunięcia wszelkich informacji o nim z discogsa bo ich nie autoryzował :) )
Jeśli ktoś się nie wstydzi, a ma messengera to można spróbować do niego się dobić z takim pytaniem.
julass
oczywiście trzeba też sprawdzić czy wszędzie jest prawidłowo dodany kredyt i czy nie brakuje ANV gdzieś co by zmieniało liczbę "najczęściej używany"
To możemy zrobić tutaj tylko przeglądając zdjęcia/skany do poszczególnych wydań. Z tym niestety jest problem bo nie każdy dodaje komplet zdjęć/skanów grafiki. Niektórzy dodają kredyty, ale jednak ograniczają się do przesłania tylko skanu okładki, i nijak tego się nie da zweryfikować :(
Log In You must be logged in to post.