• Muzyczer 11 months ago

Cześć, już kiedyś pisałem u panu "audiologis" https://www.discogs.com/user/audiologis

Mam już po dziury w dupie nachalności człowieka który nie rozumie jak działa Discogs, odpaliłem się już pod tym subem : https://www.discogs.com/release/1017621-KSU-KSU

Wiecie, Ja nic bym nie miał gdyby on to przycinał, ale to jak grochem o ścianę, ino po pierwsze, te puste przestrzenie są niezgodne z guidelines gdyż nie są częścią okładek (pomijając skany samych nośników bo to jest zrozumiałe), ludzie z tego korzystają też do tagowania w mp3tag, i nie macie pojęcia jak to drażni różnych ludzi.
    Wolę osiemnastoletni skan gorszej jakości ale reprezentatywny niż byle-jakościowa wrzuta od partacza.

P.S. - nie obchodzi mnie jeśli ktoś złoży na mnie skargę za wulgarny język, bowiem jakość Discogs z miesiąca na miesiąc leci łeb na szyję przez brak kontroli nad takimi użytkownikami, sam wrzucam coraz więcej skanów bo ostro się wziąłem z tym do roboty, i nie zamierzam tolerować buractwa, Ja tylko czekam aż taki wpierdoli się w moją robotę edytorską, wtedy rozpętam takiemu piekło na forum głównym jak tylko znajdę okazję.
  • Hasiok_Records 11 months ago

wywaliłem ten "nowy" i zastąpiłem fo "starym"
  • darkobo 11 months ago

To ja mam pytanie: czy tył okładki V-12 jest za mocno przycięty, czy tył wrzucony przez audiologis jest od innego wydania?
    Bo jeśli to jest to samo wydanie, to tył audioligis zawiera więcej informacji.
    (KSU to nie moja bajka, wiec nie mam tej płyty żeby porównać)
  • timo99 11 months ago

timo99 edited 11 months ago
    Pytanie o ''puste przestrzenie'': czy chodzi o skany labela z białym tłem wokół nalepki na płycie?
    Jeśli tak to... czasami winyle są w dodatkowej, ochronnej białej kopercie. Zeskanowanie takiego winyla w kopercie to taki właśnie efekt. Nie wiem czy to jest zabronione.
    Jeśli zaś chodzi o niedokładne przycinanie okładki to masz rację, pracując na programie do skanów można to dociąć do rozmiaru okładki.
  • Muzyczer 11 months ago

timo99
    Pytanie o ''puste przestrzenie'': czy chodzi o skany labela z białym tłem wokół nalepki na płycie?
    Jeśli tak to... czasami winyle są w dodatkowej, ochronnej białej kopercie. Zeskanowanie takiego winyla w kopercie to taki właśnie efekt. Nie wiem czy to jest zabronione.
    Jeśli zaś chodzi o niedokładne przycinanie okładki to masz rację, pracując na programie do skanów można to dociąć do rozmiaru okładki.

Cóż, koperty moim zdaniem bez sensu, to tak, jakbyś skanował tackę od CD. A co do przycimania, to sam pracuję przy tym i teraz jeszcze wkręciłem się w retuszowanie skanów do formy oryginalnych grafik, już teraz trochę powrzucałem frontów, które dzięki starannej obróbce wyglądają świetnie, a na dodatek w PNG wyeksportowane ważą bez kompresji do 1MB.
    Ale niestety, część albumów z mojej kolekcji cierpi na krzywy wydruk co skutkuje krzywymi stronami a czego nie ma sensu poprawiać, bo bym musiał się przy tym nieźle pobawić, a szczerze nie mam sił jeszcze tego dźwigać.
    Przycinanie też uważam za kluczowe, bo ktoś inny może spojrzeć na skany i znaleźć ewentualne różnice w wydaniach ("Tostaky" grupy Noir Desir najlepiej o tym świadczy, bo tam każde wydanie ma inne formatowanie linijek w książeczce).
  • niedonywitrzymania 11 months ago

Z debilem nie wygrasz, on takie zdjęcia wrzuca już jakoś od roku, wykładane mu było jak krowie na rowie i dalej robi po swojemu :P
  • Muzyczer about 1 month ago

niedonywitrzymania
    Z debilem nie wygrasz, on takie zdjęcia wrzuca już jakoś od roku, wykładane mu było jak krowie na rowie i dalej robi po swojemu :P

Nie mam zamiaru tolerować kurestwa i bylejakości, btw. koleś próbuje ze mną walczyć : https://www.discogs.com/release/18473251-Sedes-Live

Będzie się dzban na głównym tłumaczył.
    Jebać normików, do budowlanki a nie do biblioteki takich jak on.
  • Lurtz about 1 month ago

Muzyczer
    niedonywitrzymaniaZ debilem nie wygrasz, on takie zdjęcia wrzuca już jakoś od roku, wykładane mu było jak krowie na rowie i dalej robi po swojemu :P

Nie mam zamiaru tolerować kurestwa i bylejakości, btw. koleś próbuje ze mną walczyć : https://www.discogs.com/release/18473251-Sedes-Live

Przestań tryskać jadem i zostaw te skany które dodał, one są ok, a jak masz z nimi jakiś problem, to podaj punkt w regulaminie, który zabrania wrzucać skany z białymi obwódkami.
  • niedonywitrzymania about 1 month ago

Nie jestem ekspertem jeżeli chodzi o regulamin, ale wydaje mi się że jest mogą być takie zdjęcia sprzeczne z wytycznymi.
    Natomiast jestem też zdania, że lepsze są takie zdjęcia niżeli ich brak, bo jest bardzo dużo Polskich wydań gdzie zdjęć nie ma albo są bardzo kiepskie. Nie chce być niegrzeczny ale pan też wrzuca skany gdzie jest dużo białego miejsca mimo że są one bardzo ładne i schludne (np. https://www.discogs.com/release/36467347-Dogz-Dogz/image/SW1hZ2U6MTM4MzUzNTE4 )
  • kontemplator about 1 month ago

RSG §13.5: Most covers should be completely square, and cropped to remove any trace of the background within reason (pogrubienia moje; to o square wiadomo, że nie będzie dotyczyć np. kaset).
    Czyli skany z obwódkami nie są idealne, ale nie blokowałbym ich (zwłaszcza gdy są jedynymi pełnymi skanami), chyba że np. zastąpiono nimi starsze, dobre skany o równie wysokiej rozdzielczości.
  • habitant about 1 month ago

Nie rozumiem tej gównoburzy. Widziałem na discogs zdjęcia bez ostrości, na tle jakichś obrusów koronkowych czy kocy, z logiem sprzedających na allegro. Akurat przytoczony user robi dobre jakościowo zdjęcia, a że zostawia trochę marginesu - dla mnie nawet lepiej, że widać, że niczego sztucznie nie ucina. A że komuś przez to tagi mp3 się nie zgadzają czy coś to już nie problem tej strony. Autorowi tego wątku polecam herbatkę z melisy, stanowczo za dużo emocji jak na całkiem dobrą (choć może nie idealną) robotę.

Mam w głębokim poważaniu krytykę i dziękuję za te jakże niesamowite i pełne popracia sugestie <33333

Ja będę robił swoje, jak wy mi nie pomożecie to sam to ogarnę, tak się składa że poziom moich skanów przyćmiewa 70% tego co można znależć na tej stronie i wystarczy rzucić okiem ;)
    Skanery są niedokładne i trzeba je poprawiać, choćby po to żeby artyści chcący robić reedycje nie mając już dostępu do oryginału mieli chociaż materiał najwyższej jakości :) (już kilku zadowolonych artystów pisało do mnie widząc moją robotę).

Uśmiechnijcie się brygada, hej!

Lurtz
    MuzyczerniedonywitrzymaniaZ debilem nie wygrasz, on takie zdjęcia wrzuca już jakoś od roku, wykładane mu było jak krowie na rowie i dalej robi po swojemu :P

Przestań tryskać jadem i zostaw te skany które dodał, one są ok, a jak masz z nimi jakiś problem, to podaj punkt w regulaminie, który zabrania wrzucać skany z białymi obwódkami.

Ale mój front mogłeś zostawić, nie róbmy już wiochy (i tak go przywròciłem)

Log In You must be logged in to post.