• DJGraco over 2 years ago

Hej,
    kupiłem ostatnio tego singielka
    https://allegro.pl/oferta/goleo-vi-dance-cd-14990237561
    Z racji tego, że jestem niewidomy, nie jestem w stanie dokładnie odczytać np labelu albo numeru katalogowego. Osoby z mojego otoczenia mało się znają niestety na tego typu sprawach i jedyne co się dowiedziałem to, że labelem jest Universal, a hipotetycznym numerem katalogowym moze być zestaw cyferek 266606274.
    Dałem linka do aukcji, z zapytaniem. Może są tam jakieś zdjęcia tej płyty, na których widać powyższe dane? Jeżeli nie będzie to postaram się w najbliższej przyszłości zrobić z pomocą osoby widzącej skan i wyślę tu.
    Jeżeli tej wersji nie ma na Discogs to ją dodam.
    Przeglądnąłem pobieżnie, ale od Universal to są cardboard Sleeve France i nie pasują numery katalogowe.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • Panek over 2 years ago

Czołem! Na aukcji którą wrzuciłeś jest tylko zdjęcie okładki, niestety nie ma zdjęć płyty. Jak możesz to podrzuć i pomożemy.

OK w porządku. I tak będę musiał zrobić skany, jak się okaże, że tej wersji nie ma w Discogs. Może to trochę potrwać, bo nie jestem aktualnie we swoim miejscu zamieszkania i nie mam dostępu do skanera, ale może się coś uda wykombinować. Jak będę mieć zdjęcia dam znać.

Hej,
    no i mam skany.
    Z pomocą osoby widzącej rzecz jasna zrobiliśmy skany samej płyty, okładki i hologramu. Mam nadzieję, że zdjęcia są czytelne i da się z nich odczytać odpowiednie informacje.
    https://krakenfiles.com/view/QKtYNz0mRx/file.html
  • Gizmex over 2 years ago

Dzięki. To co tam robi Universal jak to Polydor? To jest publisher?
  • kontemplator over 2 years ago

Wersja ze skanów ma na krążku i okładce 2 loga, Polydor i Universal Music Group - oba mogłyby być dodane jako Label. Wygląda na to, że UMG jest parent labelem dla Polydoru. Żaden z tych dwóch nie jest dodatkowo określony w tekście jako copyright, publisher itp.

OK dzięki teraz mam to klarownie wyjaśnione :)
  • DJGraco about 1 year ago

Heja,
    znowu zwracam się tu z pomocą.
    Pobrałem ostatnio z internetu dwie wersje albumu Culture Beat - Serenity. Jedna wiem, że na 100% to jest ta wersja
    https://www.discogs.com/release/404435-Culture-Beat-Serenity
    Ale nie mogę ustalić drugiej. Niestety nie było podanego numeru katalogowego w tekście. Oba ripy się różnią, mają różne czasy trwania itd.
    Wersja Germany ani Japan to też nie jest, ponieważ ripy tych wersji też posiadam. Jedyne co mogłoby ewentualnie to zidentyfikować to zdjęcia.
    Powinny być one chyba dobrej jakości, są to PNG i mają duży rozmiar. Aczkolwiek ja się na zdjeciach nie znam, bo to nie moja działka.
    We archiwum są dwa foldery. Vovers1, pochodzi to z tego ripa, którego nie mogę zidentyfikować, a coversUS pochodzi z tego ripa, który mam oznaczony jako US czyli ten link co podałem powyżej.
    Z góry dzięki!
    https://krakenfiles.com/view/ZKXCOJrWMw/file.html
  • kontemplator about 1 year ago

Okładki i nadruk na krążku raczej takie same, inne tłoczenie / matrix.

W obu folderach tylne okładki i przody dysków wyglądają na ten sam projekt, ale inne skany - inne kolory (w Covers1 bardziej fioletowe, w CoversUS bardziej niebieskie), przycięcie, zabrudzenia, przekręcenie krążka. W obu krążkach widać też inny prześwitujący matrix.
    W Covers1 widać matrix, który jest wymieniony na wspomnianej stronie wydania - 1A BK57591 07 C3. Skan przodu krążka z tym matrixem (inny skan, niż w przesłanym folderze) dodał w marcu 2014 freestylejoker. Potem w polu tekstowym ten matrix w sierpniu 2018 wpisał DeDragonSlayer.
    W CoversUS jest moim zdaniem matrix DIDP-080357 2 (chociaż pewien jestem tylko początku DID), który w listopadzie 2024 dodał do tego samego wydania - jako tekst i zdjęcie matrixa - fixx1977. Przed chwilą go usunąłem, bo jest zbyt inny od poprzedniego (wskazuje na inną tłocznię) żeby być częścią tego samego wydania.

W folderach są też zdjęcia obu stron rozkładanej przedniej wkładki.
    W CoversUS są te same zdjęcia wkładki (w lepszej jakości), które samjuan81 dodał do wymienionego suba we wrześniu 2020 - dodawał tylko zdjęcia.
    W Covers1 jest ten sam układ graficzny (jak wyżej - inny kolor itp.), ale wewnętrzna strona ma jakby lekko przycięte brzegi z grafiką tła - trudno powiedzieć czy to kwestia przycięcia po skanie, czy tak było na wydaniu.

Wielkie dzięki. Czyli wygląda na to, że trza utworzyć nowe wydanie z tym matrixem? Innych zdjęć niestety nie mam. Co w takiej sytuacji robić? Mam utworzyć gdzieś wątek na angielskim Discogs?
  • kontemplator about 1 year ago

Jeśli w folderach są poprawne zdjęcia, to wygląda na to, że w wersji obecnej w bazie jest pomieszane - matrix z Covers1 i wkładka z CoversUS. W sumie spodziewana sytuacja jak jedna osoba nie doda od razu całości informacji, tylko parę osób dodaje po trochę. Nie wiem co należałoby teraz zrobić.

Jeśli nie masz wydania fizycznie przed sobą, to nie możesz go dodać do Discogs
    (zasada RSG §1.1.1: You must have the exact release in your possession when you make a release submission. Basing your submission only on information from websites, images, or anywhere else is forbidden, as is entering information for planned releases that haven't been manufactured.)
    Obrazy (czy do nowej wrzutki, czy przy edycji istniejącej wersji) też muszą być własne, nie z sieci (RSG §13.1.4).

Właśnie to wiem, że tego nie mogę zrobić. Dlatego chcąc nie chcąc zostawię sprawę jak jest, ewentualnie spróbuję napisać gdzieś indziej z pytaniem do osób, które może faktycznie mają fizycznie to wydanie. Ja ostatnio edytowałem takiego pirata Club Rotation dodając zdjęcie brakującej płyty, ale to akurat mam fizycznie, więc wszystko się regulaminowo zgadza :D
    Jeszcze jedno pytanko. Czy będzie w porządku jak dodam do tego Goleo VI - Dance label Universal Music Group jako parrent label?
    Czy na stronie tego wydania tu na discogs jest to zdjęcie tej płyty, które wrzuciłem? Jeśli nie to mogę zrobić update, bo to wydanie faktycznie mam fizycznie w kolekcji.
  • dj_mm 8 months ago

Ja bym to zostawił tak jak jest. Na całym Świecie Lutosławski jest znany jako "Lutoslawski", a to ze wzgl na to, że w osoby z krajów anglojęzycznych nie są w stanie (lub bardzo jest im ciężko) wymówić polskie "Ł". My Polacy wiemy, że to był Lutosławski.
  • Lurtz 8 months ago

dj_mm
    Ja bym to zostawił tak jak jest. Na całym Świecie Lutosławski jest znany jako "Lutoslawski", a to ze wzgl na to, że w osoby z krajów anglojęzycznych nie są w stanie (lub bardzo jest im ciężko) wymówić polskie "Ł". My Polacy wiemy, że to był Lutosławski.

pomyliłeś wątki

Log In You must be logged in to post.